Порівняння програм для обліку в аптеці.

Яка аптечна програма  краща?

Коли Ви все таки зрозуміли, що, в теперішній час, працювати в аптеці без програми обліку неможливо, постає наступне питання яка з програм краща, і яка найбільш підходить для роботи в аптеці. В цій статті ми розпишемо про найпоширеніші аптечні програми, наведемо коротку характеристику, та вкажемо на «Плюси» та «Мінуси» кожної з програм.

-Парацельс- це програмне забезпечення є спеціалізованим та розробленим виключно для аптек. Перша версія програми з'явилася в 1997 році. З тих пір з кожною оновленою версією тільки нарощувала свою функціональність. На сьогоднішній день програмний комплекс «Парацельс» (до 2013 року носив назву «Медбрат») п'ятої версії - це потужний і надійний засіб для ведення аптечного бізнесу як поодинокої аптеки так і аптечної мережі.

«Плюси»

- невелика вартість програми, в порівнянні з аналогічними програмами, можливість безвідсоткового відтермінування;

- готова база найменувань (86тис. позицій), контроль націнки на товари, що контролюються державою,;

- база аналогів та інструкції (анотації) до препаратів ;

- внесення прибуткового документа (накладної) в ручному або автоматичному режимі – синхронізація позицій згідно кодів «Моріон» - що дає можливість автоматично, з першої накладної, оприходувати та розцінити товар;

- інвентаризація без зупинки продаж, унікальна функція програми «Парацельс»;

- програма для аналізу цін постачальників та формування замовлення “Robodok” , автоматичне формування дефектури (ABC-аналіз, заявка працівників першого столу. . .), додатковою можливістю є автоматичне замовлення – з допомогою якого програма автоматично вибирає позиції з найдешевшими цінами на ринку, згідно сформованої дефектури;

- можливість реалізації препаратів з допомогою сканера - по заводських або внутрішніх штрих кодах;

-реалізація медикаментів та виробів медичного призначення іншим юридичним особам, при реалізації державним установам програма контролює націнку передбачену для  держ. Підприємств, також є можливість формувати видаткову накладну в форматі ММО та EXP;

«Мінуси»

- як таких “мінусів” в програмі «Парацельс» НЕМАЄ, невеликим «мінусом» можна назвати відсутність бухгалтерських операцій (вони також відсутні в програмах «Аптека» та «Скарб»), але в усіх цих програмах є можливість синхронізації з «1С Бухгалтерія» .

-1С (1С-Аптека)- одна з найпоширеніших програм в Україні, але тут основне питання, що 1С, початково, розроблялась як програма для ведення бухгалтерії та обліку підприємств, але робота в Аптеці дуже сильно відрізняється від любої іншої  галузі. Саме тому не є найкращою для ведення обліку саме в аптеці.

«Плюси»

- ведення бухгалтерії – так як 1С, початково, розроблялась як бухгалтерська програма, як висновок в ній передбаченні всі основні бухгалтерські операції;

- гнучкість -  можливість індивідуального доопрацювання програми, тут не потрібно забувати про те,  що  робота програміста 1С доволі дорога і кожна додаткова функція в програмі обійдеться вам в додаткові витрати.

  «Мінуси»

-відсутність готової бази найменувань, що є однією з основних причин, відмови від 1С та надання переваги іншій програмі для аптек, так як в фармації використовується контроль націнки на ряд препаратів, та й сам перелік лікарських засобів, БАДів та виробів медичного призначення доволі великий це від 20 до 150 тис найменувань;

- аналіз цін постачальників та замовлення товару - ця функція просто відсутня в базовій комплектації 1С-Аптека.

- автоматичне завантаження та розцінка накладних  - тут ми маємо на увазі, що при першому завантаженні накладних, потрібно «підбирати спів падіння» (підв’язувати) кожну з позицій, кожного постачальника. Також не передбачений контроль націнки на препарати, що контролюються законодавством. 

 

 - Скарб - як «Парацельс» та Програмний комплекс «Аптека», «Скарб» розроблявся виключно для аптек,  також має набір всіх необхідних функцій для роботи  в аптеці.

«Плюси»  

- готова база найменувань (23 тис позицій);

- внесення прибуткового документа вручну або автоматично – є можливість вносити накладні в форматі xls.

«Мінуси»

  • відносно невелика база найменувань;
  • обов’язкова оплата технічної підтримки;
  • відсутність кодів «Моріон», що ускладнюю внесення накладних;

Підсумок: Розглянувши основні характеристики популярних програм для аптек -кожен з вас може вибрати програму, яка  більше підходить саме для його аптеки, але по рекомендації великої кількості провізорів, фармацевтів та власників аптечного бізнесу - ми рекомендуємо програмний комплекс «ПАРАЦЕЛЬС», купивши цю аптечну програму ви зможете правильно вести бізнес та полегшите роботу собі та персоналу аптеки.

 

 


Proekt-Farm - Допомога по супроводу та відкритті аптечного бізнесу

WebEra - розробка сайтів